Over ons - FOTO & FILM - Bart Van Lerberghe te Diksmuide
11
page-template-default,page,page-id-11,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Over ons

Hoe het begon.

1950 in Diksmuide.  Geen fileprobleem, genoeg parking op de Grote Markt.  Hendrik besluit naast de ouderlijke woning een fotozaak op te starten.  Een paar jaar later vindt hij zijn echtgenote Myriam, die besluit haar onderwijsloopbaan op te geven om in de fotozaak te komen helpen.  Algauw is de zaak te klein en moet er verbouwd en aangepast worden.  Hiernaast een impressie van deze tijd, 65 jaar geleden, toen er naast onze winkel nog een school gevestigd was…

Zoals het nu is.

Zoveel jaar later is er heel wat veranderd.  De donkere kamers zijn gesloten, de fotostudio werd gemoderniseerd.  De computer is alom tegenwoordig in ons bedrijf.  Dat geeft heel wat nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.  Er wordt gescand, ge-lay-out, geprint en gemaild alsof het nooit anders geweest is.

Het oude fotomateriaal en de doka spullen werden geschonken aan De Fot’oeil, een kleinschalig fotografiemuseum langs de IJzer te Sint-Jacobskapelle.

Bart

Is opgegroeid in de fotostudio van zijn ouders. Hield vanaf 14 jaar reeds de winkel open voor wat extra zakgeld. Werkte als kind mee in de donkere kamer. Al gauw ging hij ook mee met zijn vader op reportage. Hij heeft zo alle details van het vak geleerd, reeds voor hij zijn opleiding startte. Hij kent dus echt wel het klappen van de zweep.
Hij is niet de man van de grote woorden en holle uitleg, maar vindt dat beelden voor zichzelf moeten spreken. Hij wordt gepassioneerd door het juiste licht, op het juiste moment. Is steeds op zoek naar de juiste blik, de gemeende glimlach. Hij wil tijdloze foto’s maken, met weinig invloed van de laatste rage of modekleur. Een jaar later is de mode veranderd en ziet de foto er gedateerd uit. Less is more : Eenvoudige schoonheid heeft geen houdbaarheidsdatum.
Naast de fotografie houd hij van (iets te luide) muziek en maakt graag verre reizen bij voorkeur naar een warme plaats aan zee.

Brenda

Brenda is de perfecte aanvulling voor Bart.  Ze is zeer sociaal en houdt van menselijk contact.  Daardoor slaagt ze er zeer goed in de ‘fotomodellen’ op hun gemak te stellen.  Ze heeft steeds haar jeugdig enthousiasme bewaard en dat voel je.  Ze is zo speels dat kinderen in de studio op slag vergeten dat er foto’s gemaakt worden.  Zo worden de meest spontane foto’s gemaakt.  De fototechniek interesseert haar minder. Brenda werkt deeltijds in een kinderdagverblijf.  De rest van de tijd helpt ze mee in de zaak van haar man.  Vooral bij de fotoshoots probeert ze steeds aanwezig te zijn.  Brenda is zeer modebewust en zo slaagt ze er soms in Barts fotowerk toch een trendy tintje te geven.  Net als Bart houdt ze van verre reizen.  Momenteel heeft Indonesië een grote aantrekkingskracht…